Welkom bij Happily Honest - Blog van Priscilla

dinsdag 5 aug 2020 - Priscilla F. Harmanus  - Are You Happy?                

HappilyHonest.com → Priscilla → Jaliefgevoel ♀


♀ Deze webpagina is voor het laatst bijgewerkt op 13 februari 2020 ♀


Het jaliefgevoel of compersie (Amerikaans Engels: compersion; Brits Engels: frubble of the frubbles is een gevoel van gelukzaligheid, dat een mens ervaart wanneer hij of zij ziet dat een partner of geliefde gelukkig is met een derde persoon. Het jaliefgevoel is nauw verbonden met polyamorie en wordt vaak gezien als het tegenovergestelde van jaloezie.


The feeling of taking joy in the joy that others you love share 
among themselves, especially taking joy in the knowledge that your beloveds are expressing their love for one another.


(Het gevoel van blijdschap halen uit de blijdschap die anderen waar je van houdt onderling delen, vooral blijdschap halen uit de wetenschap dat je geliefden hun liefde voor elkaar uiten.)


Het jaliefgevoel is een vorm van empathie. Men voelt zich gelukkig, omdat men ziet dat zijn of haar geliefde gelukkig is. Jaliefgevoel is iets anders dan voyeurisme, ofwel de erotische opwinding, die een mens ervaart bij het zien van één of meer personen die seks hebben die men niet per se zelf liefheeft. Men kan zich bijvoorbeeld jalief voelen, wanneer diens partner de volgende ochtend thuiskomt na een heerlijke nacht met een andere geliefde en men hem of haar ziet stralen. Het jaliefgevoel wordt heftiger ervaren, wanneer het voelen van liefde voor de partner samengaat met het gevoel van seksuele extase, bijvoorbeeld wanneer men ziet dat diens partner geniet van het bedrijven van de liefde met iemand anders. Compersie bestaat echter in vele vormen, van tolerantie tot aan sterk genot, en is niet noodzakelijkerwijs seksueel van aard.

Jaliefgevoel wordt beschouwd als de tegenhanger van jaloezie. Jaloezie is een gevoel dat voortkomt uit verschillende emoties, waaronder voornamelijk angst, maar ook gevoelens van woede, verraad, lijden, verdriet, paranoia, eenzaamheid, zelfhaat, schaamte, machteloosheid, onvolkomenheid, buitengesloten en niet gerespecteerd worden. Jaliefgevoel is daarentegen een gevoel dat voortkomt uit de emotie liefde of empathie. Jaloezie en compersie zijn op veel manieren elkaars tegengestelden, maar ze sluiten elkaar niet uit; men kan een mengeling van beide tegelijkertijd ervaren. Het jaliefgevoel is het resultaat van een innerlijk groeiproces en wordt pas bereikt wanneer men zelf helemaal goed in zijn of haar vel zit en men vanuit het hart blij kan zijn dat de partner ook liefde ervaart met iemand anders.


Compersion is an empathetic state of happiness and joy experienced when another individual experiences happiness and joy. In the context of polyamorous relationships, it describes positive feelings experienced by an individual when their intimate partner is enjoying another relationship.

¶  Jaliefgevoel van Wikipedia


HappilyHonest.com → Priscilla → Jaliefgevoel ♀